Ventilatiesysteem in combinatie met aardwarmtewisselaar

Eén van onze klanten koos ervoor om een aardwarmtewisselaar te installeren, in combinatie met een ventilatiesysteem. Voor de keuze van het ventilatiesysteem moest hij er rekening mee houden dat het compatibel was met de warmtewisselaar en zodoende was het aanbod beperkt. Hij koos voor een systeem Zehnder ComfoD 350 van Limoco.

Wat is het nut van een aardwarmtewisselaar?

Een aardwarmtewisselaar is een ondergrondse buis of buizennet waarlangs buitenlucht wordt aangezogen om ze vervolgens via het ventilatiesysteem in de woning te brengen.

Bij onze klant ligt de buis (zo'n 50 meter lang) in een kring in de tuin, op 1,5 meter diepte. Op die diepte is er het jaar rond een constante temperatuur van 8 à 10 °C. Door de buitenlucht zo traag mogelijk door deze buis aan te zuigen, wordt deze temperatuur op de lucht overgedragen. In de zomer heeft dit een afkoelend effect, in de winter een opwarmend effect. In de winter biedt een aardwarmtewisselaar dus het voordeel dat de koude lucht voorverwarmd in de woning wordt gebracht, hetgeen uiteraard energiebesparend werkt. Ook gevoelsmatig merk je wel het verschil in de woning.

    

Onze klant vertelt hoe hij bij Limoco Woningventilatie terechtkwam: “Ik kende Limoco en ben er eens langsgegaan voor wat meer specifieke informatie over het gebruik van een ventilatiesysteem in combinatie met een warmtewisselaar. In de showroom hebben Jeffrey en Tim mij zeer deskundige uitleg gegeven bij de verschillende systemen en mogelijkheden. Ook na de levering van het materiaal en nadat ik alles geplaatst had, kon ik op elk moment terecht bij Limoco voor extra advies of ondersteuning. Alles is dus prima en vlot verlopen, ook de installering van de warmtewisselaar.”