Er bestaan verschillende systemen

 • Ventilatiesysteem A: natuurlijke ventilatie.
  De toevoer wordt geregeld door regelbare roosters in ramen of muren. De lucht wordt vanuit de vochtige ruimtes (bad, keuken, ...) via luchtkokers op natuurlijke wijze afgevoerd. Voor natuurlijke ventilatie is er geen specifieke installatie (behalve de roosters) vereist, maar gezien de EPB-regelgeving is dit systeem ook niet van toepassing voor woningen.
 • Ventilatiesysteem B: mechanische toevoerventilatie.
  Buitenlucht wordt via een ventilator de woning in geblazen en verlaat de woning via regelbare roosters en verticale kanalen. Ook dit systeem is weinig van toepassing voor woningen.
 • Ventilatiesysteem C: mechanische afvoerventilatie.
  Verse buitenlucht wordt via regelbare roosters in ramen of muren in de 'zuivere ruimtes naar binnen gebracht. Via doorvoerroosters wordt deze lucht dan naar de ‘vuile’ ruimtes geleid. Een mechanisch afvoersysteem zorgt ervoor dat de lucht uit de ‘vuile’ ruimtes (keuken, badkamer, toilet) naar buiten afgevoerd wordt.
 • Ventilatiesysteem D: balansventilatie met warmterecuperatie.
  Dit systeem combineert een mechanische toevoer met een mechanische afvoer. Het is ook de meest performante oplossing.
  Bij dit systeem wordt vervuilde binnenlucht in de badkamer, het toilet en de keuken mechanisch afgezogen. Gelijktijdig wordt verse lucht in de woonkamer en de slaapkamers binnengeblazen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op.

Limoco Woningventilatie levert en plaatst de ventilatiesystemen C en D. Wij werken daarvoor enkel met installaties van kwaliteitsmerken:

 • Type C: Renson
 • Type D: Zehnder, Lemmens, Vasco en Renson